donderdag 17 december 2015

Gratis plastic tasje mee? Dat is binnenkort verboden

© anp.


Het verbod op gratis plastic tasjes in bijvoorbeeld winkels zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Het verbod gaat wel gewoon in op 1 januari.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. Het kan zijn dat winkeliers nog niet meteen alles op orde hebben. Ze riskeren dan een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Zwerfafval
Het verbod op het gratis verstrekken van de wegwerptassen moet het zwerfafval terugdringen en het milieu sparen. De PvdA is blij, coalitiepartner VVD niet. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra noemt de maatregel overbodig en betuttelend. Hij vroeg nadrukkelijk om een beetje coulance in de beginfase.

De controle op naleving komt in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

25 cent
Winkeliers moeten voortaan geld vragen als zij een plastic tas aanbieden. Het ministerie stelt een prijs van 25 cent voor. De dunne plastic tasjes voor bijvoorbeeld verswaren blijven gratis als dat voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is om deze levensmiddelen hygiënisch te verpakken.

Volgens Dijksma wijst de praktijk uit dat de meeste consumenten zelf een tas meenemen als er een kleine vergoeding wordt gevraagd voor een wegwerptas. Het zorgt voor meer bewustwording over afval, aldus de bewindsvrouw. ,,Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen.''




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten