zaterdag 19 december 2015

Astronomen ontdekken bewoonbare planeet 'vlak bij' aarde

Australische astronomen hebben een bewoonbare planeet ontdekt die - relatief gezien - vlak bij de aarde ligt. Het mysterieuze hemellichaam ligt amper veertien lichtjaren (zo'n 126 biljoen kilometer) van ons vandaan en is de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet die ooit is gevonden buiten ons zonnestelsel.

De planeet, die de naam Wolf 1061 c heeft gekregen, bevindt zich in het zogenoemde Goudlokjegebied. ,,Daar kan water in vloeibare vorm - en waarschijnlijk zelfs leven - bestaan'', zegt hoofdonderzoeker Duncan Wright van de University of New South Wales volgens ABC.

Aan de bijzondere waarneming ging tien jaar aan observaties vooraf met een telescoop vanuit Chili. Wolf 1061 c ligt samen met twee andere planeetjes vlakbij een ster. Op de ene planeet is het te heet om te kunnen overleven en op de andere te koud. Maar de omstandigeheden op c, de middelste, zijn precies goed. Dat betekent overigens niet dat de planeet op de aarde lijkt; hij is alleen al qua massa bijvoorbeeld ruim vier keer groter.

Wind
Onhandig is wel dat de getijden op de planeet 'vastzitten'; steeds dezelfde kant van de planeet is gericht naar de bijbehorende ster, waardoor het op één kant altijd warm en op de andere continu koud is. Maar dankzij harde winden op de planeet verplaatst de hitte van de warme zijde ook een beetje naar de frisse kant.

De wetenschappers blijven de komende jaren verder onderzoek doen naar de planeet.




Bron : video

Geen opmerkingen:

Een reactie posten