zaterdag 18 april 2015

Doorbraak medicatie tegen astma: goed nieuws voor Bas

De 10-jarige Bas Jonker uit Uitgeest: ,,Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen." © Longfonds, AFP.


Astma-aanvallen waar patiënten vreselijk benauwd van raken en weken niet door kunnen functioneren, behoren straks tot het verleden. Dat menen onderzoekers. In het UMC Groningen hebben ze ontdekt hoe je zo'n aanval remt.

Bij een flinke astma-aanval is een 'pufje' niet genoeg. Patiënten zijn vaak gedoemd om een tot twee weken thuis te blijven vanwege de heftige benauwdheidsklachten. Onderzoekers van het UMC Groningen weten nu hoe je zo'n aanval kan onderdrukken.

De meeste astma-aanvallen worden veroorzaakt door virussen, bijvoorbeeld het verkoudheidsvirusje dat momenteel rondwaart. Wetenschappers ontdekten dat ze bij zo'n virus een eiwit genaamd 'Pim1 kinase' moeten remmen, zodat dit stopt met het verspreiden van het virus. Bij een vroege signalering is dat mogelijk.

En dat is goed nieuws voor een grote groep astmapatiënten. In Nederland hebben een half miljoen mensen astma. Onder kinderen is het de grootste ongeneeslijke ziekte. Elk jaar worden duizenden kinderen met een astma-aanval opgenomen in het ziekenhuis.

Ziekenhuis
Zoals de 10-jarige Bas Jonker uit Uitgeest. Hij belandt door astma zeker tien keer per jaar in het ziekenhuis en kan dan weken niet naar school. Sinds zijn geboorte heeft hij problemen met ademhalen. Het gaat nu iets beter, maar dat kan over 2 maanden weer anders zijn. ,,Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen," vertelt Bas.

Onderzoeker Martijn Nawijn van het UMC Groningen verwacht dat het geneesmiddel de klachten niet compleet wegneemt, maar patiënten zoals Bas zouden wel weer redelijk normaal moeten kunnen functioneren. ,,Ze hoeven niet langer thuis te blijven van school of werk," verwacht hij. Het geneesmiddel was succesvol in het lab, maar moet nog getest worden op mensen.

Veelbelovend
Het Longfonds (voorheen het Astma Fonds) noemt het onderzoek veelbelovend. Het is zelfs genomineerd voor de Publieksprijs van de Longdagen, het nationale wetenschapscongres over longziekten dat volgende week plaatsvindt. ,,We zijn blij met deze ontdekking," zegt directeur Michael Rutgers. ,,Dit biedt hoop voor alle mensen met astma, want nu zijn aanvallen nog niet te voorkomen. Onze droom is uiteindelijk om astma helemaal te kunnen genezen of voorkomen."

Het Longfonds heeft geld beschikbaar gesteld voor een grootschalig onderzoek naar het ontstaan van astma. In dat project onderzoeken Nawijn en collega's hoe een virusinfectie op jonge leeftijd bijdraagt aan het ontstaan van astma bij kinderen. ,,Wanneer we weten hoe astma ontstaat, kunnen we ook medicijnen ontwikkelen om het te voorkomen of zelfs te genezen," zegt Nawijn.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten