dinsdag 25 november 2014

Nederland gooit ruim 20 bommen op doelen Islamitische Staat in Irak

Nederlandse F-16's. © anp.


Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim dertig vluchten boven Irak meer dan twintig bommen gegooid op doelen van Islamitische Staat (IS). Defensie gaat ervan uit dat daarbij ook een onbekend aantal strijders van de terreurorganisatie is gedood.

Nederland doet vanaf een luchtmachtbasis in Jordanië met zes F-16's mee aan de internationale luchtaanvallen op IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. In totaal hebben de Nederlandse F-16's in de afgelopen weken ongeveer honderd bommen afgeworpen op IS-doelen.

Twee F-16's die voor onderhoud naar Nederland moesten, zijn afgelopen week afgelost door twee andere toestellen. Nederlandse F-16's voeren nu al ruim vijf weken luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. Het F-16-detachement in Jordanië telt 250 militairen. Hoeveel burgers bij de bombardementen door Nederlandse vliegers zijn gedood, is niet bekend. Vorige week verzekerde Nederlands hoogste militair, generaal Ton Middendorp, dat aan elke wapeninzet een zorgvuldige voorbereiding vooraf gaat om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen of onnodige schade ontstaat.

In januari begint Nederland ook met een militaire trainingsmissie in Irak. Een deel van de 130 militairen gaat Iraakse of Koerdische grondtroepen trainen in het noorden van het land. Het andere deel gaat waarschijnlijk bij de hoofdstad Bagdad in het midden van Irak aan de slag met speciale eenheden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten