vrijdag 8 maart 2013

Nederlandse moslimjongeren willen tegen Assad vechten

Steeds meer moslimjongeren in Nederland willen naar Syrië om daar te vechten tegen het regime. Dat is ook een gevaar voor de veiligheid van Nederland, zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) woensdag.

In Syrië woedt al 2 jaar een opstand tegen het bewind. Regeringsleger en opstandelingen slagen er niet in elkaar terug te dringen. De internationale gemeenschap kijkt toe en veroordeelt, maar grijpt niet in. Het CMO begrijpt de frustraties van jongeren over 'het onrecht dat de burgers van Syrië ondergaan'.

Volgens Yassin Elforkani van het contactorgaan 'liegen de beelden op al-Jazeera er niet om. We merken dat de strijd in Syrië meer leeft in de hoofden van jongeren dan andere conflicten, zoals Irak en Afghanistan. Het leeft op dit moment zelfs meer dan Palestina.'

De strijd in Syrië zal op een bepaald moment voorbij zijn. Dan keren de jongeren terug naar Nederland. 'In Syrië hebben ze een hele tijd met een geweer rondgelopen. Ze hebben daar rare, dodelijke ervaringen meegemaakt en zullen dus veel trauma's hebben. Het is de vraag hoe ze zich dan gaan gedragen in een harmonieuze samenleving zonder geweld. Dat kan een gevaar voor onze veiligheid zijn', concludeert Elforkani.

De inlichtingendienst AIVD sprak vorige maand vergelijkbare woorden. In de afgelopen maanden zijn meer jihadstrijders vanuit Nederland naar Syrië gegaan dan in heel 2011, zei hoofd Rob Bertholee toen. Volgens Bertholee wordt de strijd in Syrië geromantiseerd door propaganda op internet. 'Ik denk dat heel veel van de strijders vrij snel tot de ontdekking komen dat het minder romantisch is dan voorgesteld. Tegelijkertijd komen ze tot de ontdekking dat er geen weg terug meer is, want die kans krijgen ze niet.'

Bron


Geen opmerkingen:

Een reactie posten