dinsdag 28 augustus 2012

Bewezen: cannabis tast het IQ van jongeren aan

Jongeren onder de achttien die regelmatig cannabis roken, lopen meer risico op permanente schade aan hun intelligentie, hun aandachtsspanne en hun geheugen dan volwassen gebruikers, zo toont een nieuwe studie aan. Het langetermijnonderzoek, dat bijna vier decennia omslaat, bewijst dat wiet een meer schadelijk effect heeft op jonge hersenen dan op die van volwassenen.

Jongeren die jaren cannabis roken, riskeren een beduidende en onomkeerbare daling van hun intelligentiequotiënt.

De internationale studie onderzocht meer dan duizend personen in Nieuw-Zeeland van hun geboorte tot hun 38ste levensjaar. Zowat 5 procent van de groep gebruikte tijdens de adolescentie minstens één keer per week cannabis.

Leeftijd van eerste joint doorslaggevend
Tussen hun 13de en 38ste kregen alle leden van de groep psychologische tests. Daaruit bleek dat het IQ van zij die tijdens hun tienerjaren gewoontegebruikers waren met gemiddeld 8 punten was gezakt. Stoppen met blowen maakte daarbij weinig verschil. Wat van doorslaggevend belang bleek, is de leeftijd waarop jongeren wiet begonnen te roken. Wie na zijn achttiende begon te roken, had niet dezelfde IQ-daling.

Vier keer per week
Rekening houdend met andere factoren zoals afhankelijkheid van alcohol of tabak of andere drugs, en het aantal jaren opleiding, stelden de onderzoekers vast dat zij die persistent cannabis gebruikten hun IQ achteruit zagen gaan. Met 'persistent' bedoelen de onderzoekers minstens vier keer per week, vanaf de tienerjaren tot in hun dertiger jaren.








"Deze studie is een ongeziene wetenschappelijke inspanning", stelt professor Terrie Moffitt van het London Institute of Psychiatry, één van de auteurs.

"We hebben de verstandelijke capaciteiten van bijna duizend personen opgevolgd. We testten hen als kind, voordat ze in aanraking kwamen met cannabis, en 25 jaar laater toen sommige deelnemers chronische gebruikers waren geworden. Deelnemers waren eerlijk over hun gebruik omdat ze vertrouwen hadden in onze anonimiteitsgarantie. 96 procent van de oorspronkelijke deelnemers bleven van 1972 tot vandaag aan het onderzoek deelnemen. Uit de studie weten we nu dat cannabis veilig is voor mensen boven de achttien, maar riskant voor jongere gebruikers".

Het onderzoek werd uitgevoerd op mensen in Dunedin, Nieuw-Zeeland.

Jarenlang nadeel
"Marihuana is niet onschadelijk, vooral voor adolescenten", stelt onderzoekster Madeline Meier. "Iemand die als adolescent acht IQ-punten zakt, zal jarenlang nadeel ondervinden in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten".

"De boodschap is simpel: druggebruik is ongezond voor tieners. Dat geldt voor tabak, voor alcohol en duidelijk ook voor cannabis".

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten