dinsdag 31 juli 2012

Backpacker voor rechter na dodelijk ongeluk

Maximaal tien jaar cel hangt Linda Huiskamp boven het hoofd voor het veroorzaken van een ongeval waarbij haar vriendin Susanne van der Schoot het leven liet. Het tragische einde van wat een mooie backpackvakantie moest worden. Gisteren begon het proces, meldt het AD.

'Not guilty.' Twaalf net geïnstalleerde juryleden hoorden gisteren in de Australische stad Esperance de Nederlandse Linda Huiskamp (26) verklaren dat ze niet schuldig is aan roekeloos rijgedrag met een dodelijk ongeval als gevolg. De crash op 3 april waarbij de jonge vrouw uit Culemborg betrokken was, kostte haar reisvriendin Susanne van der Schoot (20) het leven. De droomreis veranderde in één klap in een nachtmerrie.

Ongeluk
Huiskamp, een jaar aan het backpacken in Australië, zat op die fatale dag achter het stuur van een Subaru Wagon. Zij draaide de auto de South Coast Highway op, met naast haar Susanne van der Schoot uit Vorden. In het vliegtuig naar Australië waren de twee bevriend geraakt.







'Onoverzichtelijk kruispunt'
Een auto uit de richting van Perth knalde op de Subaru. Het was op een onoverzichtelijk kruispunt, zegt Linda's stiefmoeder Karin Rogge. 'Het zal toeval zijn, maar inmiddels is dat kruispunt veiliger gemaakt'.

Van der Schoot overleefde de klap niet, Huiskamp raakte zwaargewond. In Nederland zou een dergelijk ongeval vermoedelijk geen juridische gevolgen hebben gehad, maar de wetten in West-Australië zijn strenger.

Een ongeval waarbij een dode is gevallen, komt sowieso voor de rechter. Huiskamp moest de zaak afwachten in Esperance: een verzoek om op borgtocht vrij te komen, werd afgewezen. De Culemborgse hoefde in afwachting van het proces niet de gevangenis in.

Vandaag, tijdens de tweede dag van de rechtszaak. Vrijdag is de laatste zitting en moet de jury beslissen. De rechter bepaalt daarna de strafmaat. Maximaal 10 jaar cel staat er op roekeloos rijden met een een dodelijk ongeval als gevolg.

Bron
Lees ook: Backpacker Linda weer thuis, maar zonder Suus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten