vrijdag 20 april 2012

'Stuur robots het heelal in naar buitenaards leven'

Mensen inzetten bij een zoektocht naar buitenaards leven heeft te veel nadelen. Robots moeten deze speurtocht overnemen. Dat zegt een expert van de Amerikaanse Penn State University. Die robots moeten dan wel in staat zijn tot 'voortplanting'.

Professor John Mathews denkt dat robots in staat zullen zijn om naar plekken te gaan, waar mensen niet heen willen. Ze kunnen werk doen dat mensen niet zouden overwegen te doen. 'Een missie waarbij mensen buiten een baan rond de aarde worden gestuurd, heeft last van allerlei politieke, economische en technische moeilijkheden', aldus Mathews in het tijdschrift van de British Interplanetary Society.

Dus moeten er robots komen die zichzelf kunnen kopiëren, die autonoom kunnen werken en in staat zijn nieuwe dingen te leren. Alleen daarmee kan de mens efficiënt de verre ruimte verkennen, denkt Mathews. Onderweg kunnen de robots mogelijk ook ruimtepuin opruimen en gevaarlijke planetoïden in de gaten houden, suggereert hij.









De professor denkt dat als er buitenaards leven is, dat deze wezens dezelfde problemen hebben als wij. 'Als zij zijn zoals wij, hebben ze ook falende overheden en andere problemen. Ze zullen niet te veel willen uitgeven om met ons te communiceren.' Daarom zal ook buitenaards leven gedwongen zijn om robots te sturen.

Uiteindelijk moet een netwerk van zichzelf kopiërende robots zich verspreiden door ons hele zonnestelsel en verder het sterrenstelsel in. Daarbij zouden ze gebruik moeten maken van grondstoffen die ze onderweg tegenkomen. Met infrarode lasers kunnen de robots in contact blijven met de aarde.

Volgens Mathews is de kans groter dat onze robots een signaal oppikken met een buitenaardse robot, als wij het eerste contact maken. 'We gaan ervan uit dat intelligent buitenaards leven gevonden wil worden.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten