maandag 5 december 2011

'Voor 2050 contact met buitenaards leven'

©EPA

Hoogleraar Seth Shostek van het SETA-instituut meent dat het uiterst ongeloofwaardig is dat wij mensen de enige intellectuele soort in het heelal zouden zijn.
Professor Shostek doet onderzoek naar buitenaards leven. In Brandpunt vertelt hij dat met de huidige computertechnologie veel beter en sneller signalen kunnen worden opgevangen en geanalyseerd. De inschatting is dat we voor 2050 contact gelegd hebben met buitenaards leven.

Er moet buitenaards leven zijn
Volgens Shostek kan het niet zo zijn dat wij de enige planeet zijn met intelligent leven. 'Er zijn zoveel planeten als zandkorrels op de aarde. Het zou een wonder zijn als onze 'zandkorrel' de enige zou zijn met intelligent leven en wetenschappers geloven nu eenmaal niet in wonderen.' Kortom er moet leven zijn op andere planeten.







Signalen oppikken en begrijpen
De hoogleraar betwijfelt wel of wij de buitenaardse signalen kunnen begrijpen. Diverse wetenschappers zijn bezig om met behulp van communicaties binnen de dierenwereld, zoals dolfijnen en bultruggen een systeem te maken dat op een wiskundige manier geluiden ontcijferd. Maar zelfs dan blijft het twijfelachtig of we de signalen oppikken en begrijpen.

Shostek benadrukt dat het hier gaat om wetenschappelijk onderzoek en niet om een geloof. De uitkomst kan nog altijd zijn dat er geen leven buiten de aarde is, maar dat lijkt de wetenschapper hoogst onwaarschijnlijk. (Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten